Zo všetkých rôznych spôsobov prípravy kávy som najčastejšie používal french press. French Press, známy aj ako pressovač alebo Melior, je jednoduchý spôsob prípravy bohatej lahodnej kávy.

French Press je prenosný spôsob prípravy kávy s nízkym technologickým vybavením. Pred stlačením filtra a podávaním nechajte horúcu vodu 3-4 minúty lúhovať nad hrubo zomletou kávou. Jednoduchšie to už ani nejde. V tomto návode sa budeme venovať mletiu, teplote vody, času lúhovania a odstraňovaniu bežných problémov, keď príprava kávy nie je dokonalá.

Dávkovanie kávy

Podľa hmotnosti alebo objemu? Váženie vám poskytne lepšie opakovateľné výsledky ako meranie objemu, pretože pri meraní pomocou polievkových lyžíc môže dôjsť k väčším odchýlkam ako pri meraní pomocou gramovej vahy. French Press je však dosť zhovievavý, takže obe metódy sú v poriadku. Budeme sa venovať obom metódam.

Meranie podľa hmotnosti

Neexistuje zhoda v názore na ideálny pomer varenia pre French Press. Pred zostavením tohto návodu som navštívil odporúčania mnohých pražiarov a zistil som, že pomer sa pohybuje od 10:1 do 18:1. Keď som vyhodil odľahlé hodnoty a zvyšok spriemeroval, vyšiel mi pomer 15,5:1. To znamená 15,5 gramu vody na 1 gram kávy.

Skutočnosť, že rozsahy boli také rozdielne, hovorí o tom, že káva French Press môže chutiť skvele pri použití rôznych meraní a presnosť je menej dôležitá ako pri iných metódach prípravy.

Meranie podľa objemu

Ak sa riadime objemom, je dobré začať od použitia 1 polievkovej lyžice kávy na každé 4 unce vody. Niektoré silnejšie recepty uvádzajú 1 polievkovú lyžicu kávy na každé 3 unce. Množstvo kávy môžete zvýšiť podľa požadovanej chuti. Nižšie je uvedený všeobecný rozsah, ktorý vám pomôže začať.

  • Bodum 3 šálky (12 oz) = 3-4 polievkové lyžice
  • Bodum 4 šálky (17 oz) = 4-5 polievkových lyžíc
  • Bodum 8 šálok (34 oz) = 9-10 polievkových lyžíc
  • Bodum 12 šálok (51 oz) = 13-15 polievkových lyžíc


Mletie kávy a ohrev vody

Predtým, ako začnete mlieť kávu, zohrejte vodu.

French Press používa hrubé mletie.

Pridanie kávy a vody do french pressu

Do french pressu nasypte mletú kávu. Keď voda dosiahne bod varu, počkajte približne 30 sekúnd a potom ju nalejte na kávu. Tým sa teplota zníži z bodu varu na približne 200 °C, čo je ideálne na prípravu kávy.

Spustite časovač a nalejte vodu na mletú kávu.

Keď nalejete vodu do french pressu, môže sa na vrchu objaviť výkvet, v ktorom sa káva buď zhlukuje, alebo nedochádza ku kontaktu s vodou. Tento jav môžete minimalizovať pomalým kontrolovaným nalievaním.

Miešajte (alebo nie)

Aj keď nalievate pomaly, môže sa stať, že sa na vrchu usadí kávová usadenina, ktorá nie je v kontakte s vodou. Jemné premiešanie tento problém vyrieši.

Zvykol som miešať celý French Press. Nie je to potrebné. Stačí premiešať len horný centimeter. Použite paličku alebo lyžičku. Niektorí radia používať drevenú lyžicu, pretože sa vyskytli prípady, keď kovová lyžica rozbila sklo French Pressu. Ak ste však jemní, nemalo by to byť problémom. Cieľom je, aby sa všetka káva dostala do kontaktu s vodou.

Potom umiestnite piest na hornú časť kávovaru do hornej polohy. Tým sa minimalizujú tepelné straty. Ešte netlačte nadol.

Po 3-4 minútach pomaly stlačte tlačidlo nadol

Odporúčaný čas varenia pre French Press sa pohybuje od 2,5 do 6 minút, pričom najčastejšie sa uvádza čas 4 minúty.

Ja som uvaril tisíce hrncov French Press a uprednostňujem 3,5 minúty. Plná extrakcia a bohatý nápoj bez toho, aby bol príliš ťažký. Na opačnom konci spektra je spoločnosť Seattle Coffee Works, ktorá pre indonézsku kávu odporúča 6 minút (pre ostatné zrná 4 minúty). Záleží na osobných preferenciách.

Okrem všetkých diskusií o optimálnom čase varenia je skutočnosťou, že v kuchyni sa môžeme ľahko rozptýliť, kým čakáme na dokončenie prípravy kávy. Čím dlhší je čas varenia, tým viac príležitostí na rozptýlenie. Mne sa oveľa lepšie osvedčilo zamerať sa na čas varenia 3 až 3,5 minúty ako na 4 až 6 minút.

Podávanie kávy

Nalejte a vychutnajte si ju. Káva z french pressu bude mať trochu usadeniny. Aby som túto usadeninu minimalizoval, zvyčajne nechávam 1/2-1 palec kávy v kanvici na lisovanie. Taktiež nevypíjam posledné sústo z každého hrnčeka. Usadenina mi naozaj neprekáža, ale rád by som každý hrnček kávy ukončil tak, aby prvý dúšok chutil rovnako dobre ako ten posledný, preto sa vyhýbam posledným kvapkám.

Riešenie problémov so zlou kávou

Začiatočníci môžu na začiatku robiť niektoré chyby, ktoré môžu mať za následok menej ako optimálnu kávu. Nižšie uvádzam zoznam niektorých bežných problémov s pressovačom a ich riešenie.

Chuť kávy je slabá

S najväčšou pravdepodobnosťou je mletie príliš hrubé. Zomeľte kávu o niečo jemnejšie. Uistite sa tiež, že kávu nechávate lúhovať 3 až 4 minúty.

Chuť kávy je horká

Káva mohla byť zomletá príliš jemne. Nabudúce použite hrubšie mletie. Ak je káva tmavopražená, uistite sa, že je káva čerstvá, a znížte teplotu varenia na 195 F.

Príliš silná chuť kávy

Použite 3-minútové lúhovanie. Nenechávajte uvarenú kávu stáť vo vnútri sklenenej varnej nádoby. Presuňte ju z presovacej nádoby do termosky alebo uvarte len toľko, koľko potrebujete. Upozorňujeme tiež, že ak ste boli zvyknutí piť prekapávanú kávu, káva z pressovača bude mať spočiatku bohatšiu (silnejšiu) chuť.

Zrnitá/hustá usadenina

Môže ísť o problém s filtrom. Ak filter nedolieha tesne na sklo, kávová usadenina sa dostane do hornej komory. Filtre sa môžu poškodiť. Môžete si zakúpiť náhradné filtre.

Problémy s usadeninami

Ak všetko chutí správne, ale trápi vás usadenina, potom zvážte kúpu kávovaru Espro Press, ktorý má tesnejší filter ako tradičné kávovary French Press. Ďalšou možnosťou je rozstrihať papierový filter, ako je uvedené v tomto hacku.

Voda sa varí príliš dlho

Cítim vašu bolesť. Prevarte len také množstvo vody, ktoré je potrebné pre vašu pressovaciu nádobu. Inými slovami, nenaplňte kanvicu úplne. Ak ohrievanie vody stále trvá príliš dlho, zvážte kúpu rýchlovarnej kanvice. Elektrická kanvica je jednou z najlepších investícií, ktoré môžete urobiť.

Nekonzistentné brúsenie

Tipujem, že máte jeden z tých 20-dolárových brúsnych nožov. Niektoré kávy sú namleté nahrubo a niektoré jemne. Dosiahnutie vynikajúceho mletia z čepeľového mlynčeka si vyžaduje prax. Kúpa mlynčeka je nakoniec lepším riešením.

Táto diskusia bola rozšírená na celý článok: Riešenie problémov s kávou French Press.

Čistenie

French press z nehrdzavejúcej ocele sa dá ľahko rozobrať a vyčistiť. Aj keď pred čistením nie je potrebné kávovar rozoberať, raz za čas by ste mali svoju nádobu na french press kompletne vyčistiť. Ďalšie pokyny nájdete v článku Udržiavanie french pressu v čistote. Na každodenné čistenie stačí, ak svoj pressovač rýchlo opláchnem. Raz za čas rozoberiem jednotlivé časti a vykonám dôkladnejšie čistenie.

Záverečné myšlienky

Po nastavení mletia a dávkovania je french press veľmi jednoduchým spôsobom prípravy skvelej kávy. ak ešte french press nemáte, prečítajte si článok Kúpa french pressu - výber toho správneho. French Press môžete použiť aj na prípravu studenej kávy.



Príprava tradičnej tureckej kávy

Napíšte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *