Pražené kávové zrná sa musia pomlieť, aby sa zrná rozdelili na menšie kúsky a zväčšila sa tak plocha potrebná na extrakciu. Čím je mletie jemnejšie, tým je extrakcia rýchlejšia a naopak. V závislosti od spôsobu prípravy kávy/zariadenia je potrebné zvoliť správnu veľkosť, aby bola rýchlosť extrakcie ideálna a do šálky sa dostalo menej usadenín. Z dôvodu oxidácie, ktorá spôsobí zatuchnutie kávovej usadeniny hneď po namletí kávových zŕn, sa vždy odporúča mlieť kávové zrná tesne pred varením a v správnom množstve. Aké sú teda rôzne typy mlynčekov? Mlynčeky na kávu s brúsnymi a čepeľovými kotúčmi.
Na začiatok treba povedať, že čepeľový mlynček je najlacnejší a najjednoduchší mlynček na kávu, ktorý bežne nájdete vo väčšine nákupných centier. Je vybavený motorom a nožom, používateľovi stačí len vhodiť zrná, zakryť mlynček a stlačiť tlačidlo napájania. Mlecí nôž sa bude otáčať, prešľahávať zrná a lámať ich na malé kúsky. Veľkosť mletia závisí od dĺžky mletia, to znamená, že jemnejšie mletie sa dosiahne, ak necháte mlynček zapnutý o niekoľko sekúnd dlhšie. Veľmi jednoduchý proces, ale jeho slabinou je nedostatočná kontrola a konzistentnosť veľkosti mletia. Bez ohľadu na dĺžku trvania mletia bude mletá múčka obsahovať rôzne veľkosti od prášku až po kúsky. Rozdiel je len v množstve týchto veľkostí.

Ďalší je brúsny mlynček. Existujú 2 typy mlynčekov: s plochou čepeľou a kónické. Kónický mlynček má 2 kužeľovité mlecie nože, ktoré sú proti sebe vo vzdialenosti určujúcej veľkosť mletia. Kávové zrná sa privádzajú medzi ne a drvia sa na rovnomerné mleté častice, keď sa jeden z mlecích mlynčekov otáča, zatiaľ čo druhý je nehybný. Mlynček s plochým ostrím je tiež vybavený 2 plochými a paralelnými ostriami, ktoré zabezpečujú strihací účinok na kávové zrná, čím sa dosiahne rovnomerná a väčšia plocha na extrakciu.
Výber medzi nožovými a brúsnymi mlynčekmi je teda zrejmý: vždy si vyberte brúsny mlynček. Ďalšie kritériá výberu sa týkajú rôznych typov mlynčekov na kávu. Brúsne mlynčeky možno ďalej kategorizovať na základe rýchlosti, možnosti dávkovania a typu dostupného nastavenia mletia. Pokiaľ ide o rýchlosť, existujú mlynčeky s vysokou rýchlosťou (s priamym pohonom), nízkou rýchlosťou s redukciou a nízkou rýchlosťou s priamym pohonom.
Základnou úrovňou mlynčekov je vysokorýchlostný mlynček s priamym pohonom, pri ktorom je vysokorýchlostný motor pripojený priamo k mlecím hrotom. Hoci ide o vysokú rýchlosť, vzniká pri nej teplo, ktoré ovplyvňuje kvalitu výslednej mletej kávy, hluk, ktorý nie je príliš príjemný pre uši, a statická elektrina, ktorá zhlukuje mletú kávu na kúsky, ktoré môžu pri príprave espressa nepriaznivo ovplyvniť balenie kávového koláča v portafiltri. Napriek týmto nevýhodám však tieto mlynčeky stále splnia svoju úlohu a za nízku cenu vyrobia rovnomerné mletie.
Nízkootáčkové mlynčeky s prevodovkou a nízkootáčkové mlynčeky s priamym pohonom sú najlepšie mlynčeky v okolí a bežne sa používajú v komerčných zariadeniach (napríklad v kaviarňach) a v domácnostiach u milovníkov kávy. Ponúkajú malú alebo žiadnu statickú elektrinu, oveľa menšie alebo žiadne teplo a tichú prevádzku, a to všetko vďaka nízkym otáčkam za minútu mlynčeka. Nízkootáčkový mlynček s redukciou otáčok má vysokootáčkový motor pripojený k mlecím hrotom prostredníctvom sústavy prevodov na zníženie otáčok a zachovanie mlecieho výkonu. Slabinou je podľa očakávania hlučnejšie mletie v porovnaní s nízkootáčkovými mlynčekmi s priamym pohonom.
Ďalšou voľbou pri výbere mlynčekov je výber medzi mlynčekmi s dávkovačom a bez dávkovača. Dozéry sú navrhnuté tak, aby zvládli objem kávy v komerčnej zostave tým, že umožňujú baristovi mlieť zrná v dávkach do nádoby dozéra, ktorá zvyčajne pojme až približne 6 dávok mletej kávy. Potiahnutím za priloženú rukoväť sa vydá jedna dávka mletej kávy. Ak neorganizujete kávový večierok, väčšinou pripravíte len jednu alebo niekoľko šálok, ktoré neopodstatňujú potrebu dávkovača, čo neúmyselne vedie k plytvaniu nepoužitou usadeninou, stagnácii usadeniny a ďalším častiam na čistenie po použití.
Zástancovia dávkovača vám vysvetlia, že dávkovač vyrieši problém so statickou elektrinou, ktorú vytvára mlynček, ale potreba čerstvo namletej kávy v malých množstvách prevažuje nad týmto problémom. A o problém so statickou elektrinou sa dá ľahko postarať, ak použijete mlynček s priamym pohonom a nízkymi otáčkami. Osobne budem domácemu používateľovi dôrazne odporúčať, aby si vybral mlynček bez dávkovača.
Nakoniec, čo sa týka typov nastavenia veľkosti mletia, existujú mlynčeky so stupňovitým a bezstupňovým nastavením. Bezstupňové znamená, že môžete mať nekonečný počet nastavení, pokiaľ ide o veľkosť mletia. V porovnaní s mlynčekmi s krokovým nastavením neexistujú žiadne prednastavené limity, na ktorých sa nastavenie mletia zastaví. Výber je tu subjektívny a individuálny, či už potrebujete sprievodcu z hľadiska stupňovitého nastavenia, alebo ste veľmi špecifickí
Napíšte komentár
Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *