Chcete sa dozvedieť, či je kávovar Chemex pre vás to správne zariadenie na prípravu kávy a ako pomocou neho pripraviť lahodnú kávu? Potom už nehľadajte ďalej! V tomto sprievodcovi varením sa s vami podelím o to, prečo je to môj najobľúbenejší kávovar, o praktické tipy, ako aj o najlepšie možnosti filtrov na prípravu kávy pomocou kávovaru Chemex a o exkluzívny recept vyvinutý baristickým majstrom.
Prečo je Chemex môj obľúbený kávovar
Varenie kávy s kávovarom Chemex je ako upokojujúci rituál na pomalé rána alebo uvoľnené popoludnia. Je to nádherná oslava kávy a všetkých jej rozmanitých chutí, čo je jeden z dôvodov, prečo je Chemex obľúbenou metódou zalievania. Má nadčasový a jednoduchý dizajn a vytvára čistú šálku, ktorá zvýrazňuje sladkosť pripravovanej kávy. Nepríjemná horkosť nemá takmer žiadnu šancu preniknúť cez hustý filter Chemex. Kávovar Chemex je vyrobený z vysokokvalitného skla, ktoré je odolné voči vysokým teplotám a neprináša žiadne vlastné príchute. A okrem všetkých týchto úžasných vlastností je Chemex aj najkrajším kávovarom všetkých čias a je skvelým doplnkom každej kuchyne alebo obývačky. Zo začiatku to možno bude vyžadovať trochu cviku, ale keď si ho osvojíte, príprava kávy s kávovarom Chemex je bez námahy. Stačí postupovať podľa receptu v tomto článku a kávu Chemex budete mať pripravenú za okamih.
Dizajn kávovaru Chemex - umelecké dielo
Kávovar Chemex je ten druh kávovaru, ktorý sa vďaka svojmu nadčasovému dizajnu a elegancii využíva tými najkreatívnejšími spôsobmi. Či už sa z neho stane váza alebo lampa visiaca zo stropu, možnosti jeho využitia sa zdajú byť nekonečné. Kávovar Chemex bol navrhnutý dávno predtým, ako sa filtrovaná káva stala opäť cool - presnejšie v roku 1941 nemeckým vedcom Petrom J. Schlumbohmom -, ale dnes už takmer nikdy nechýba na pulte kaviarne tretej vlny. Hoci je sklenená fľaša s dreveným golierom a koženou kravatou jednoduchá, vyžaruje z nej čistá sofistikovanosť. Časť na krku vás navyše ochráni pred spálením prstov. Nádoba v tvare presýpacích hodín sa od svojho vynálezu nezmenila. Jej účelný dizajn je taký pozoruhodný, že sa Chemex stal súčasťou stálych zbierok Brooklynského múzea, Corningského múzea skla a Múzea moderného umenia v New Yorku.

Forma a funkcia kávovaru Chemex - domáci kávovar
Jednou z veľmi sympatických vlastností kávovaru Chemex je to, že je vyrobený len z troch jednoduchých, každodenných materiálov: Pyrexové sklo, drevo a koža. Vyzerá, akoby vyšiel priamo z laboratória, a určite si zaslúži trvalé miesto na vašej kuchynskej linke. Aj keď je v mojich očiach výhodou, že kávovar Chemex nie je vyrobený z plastu, rozhodne to nie je ľahký spoločník na cesty. Ak plánujete turistiku alebo kempovanie, Chemex nie je ideálny kávovar na prenášanie so sebou, pretože jeho sklenená banka je krehká a mohla by sa v batožine rozbiť. Je tiež trochu príliš objemný na to, aby sa zmestil do príručnej batožiny. Ak často cestujete a chcete si uvariť kávu na cestách, lepšou voľbou bude kávovar AeroPress.
Tvar presýpacích hodín sám o sebe príliš neprospieva chuti vašej kávy, na to slúžia filtre Chemex. Vedeli ste však, že po skončení varenia pomáhajú kávu ochladiť? Často vidím kávičkárov, ktorí dávajú Chemex do víru, aby rýchlejšie znížili teplotu kávy.

Základné informácie - čo potrebujete na prípravu kávy pomocou kávovaru Chemex
Základné veci sú kávovar Chemex a filtre Chemex. Klasický rad Chemex si môžete kúpiť v rôznych veľkostiach - buď na 3 šálky, 6 šálok, 8 šálok alebo dokonca 10 šálok. Kávovar Chemex so 6 šálkami je najobľúbenejšou možnosťou. Odporúčam tiež používať ručný mlynček na kávu, kanvicu s husím krkom a váhu. Keďže mletá káva stráca arómu už za 30 sekúnd, je nevyhnutné čerstvo namlieť zrnká zakaždým, keď si pripravujete kávu. Kanvica s husím krkom vám poskytuje lepšiu kontrolu nad množstvom pretekajúcej vody a umožňuje vám byť presnejší, pokiaľ ide o nalievanie vody na kávovú usadeninu vo filtri Chemex. Na dodržanie receptu v tomto návode na prípravu kávy sa vám bude hodiť váha na kávu. Umožní vám presne odvážiť, koľko mletej kávy a vody použijete na preliatie.

Aké filtre používať na prípravu kávy Chemex
Ak sa učíte používať kávovar Chemex na prípravu lahodnej kávy, odporúčam používať lepené filtre Chemex. Sú približne o 20-30 % hrubšie ako bežný filtračný papier a ich špeciálne vlákna zabraňujú tomu, aby sa do kávy pri varení dostali oleje, horké prvky alebo kávová usadenina. Výsledkom je, že káva z prístroja Chemex chutí mimoriadne aromaticky, jemne a čisto. Filtre sa dodávajú vopred zložené a v troch rôznych tvaroch: štvorcové (na 6-8 šálok), okrúhle alebo kruhové (na 6-8 šálok) a polmesiacové (filtre Chemex na 3 šálky). Aj keď majú štvorcové a okrúhle filtre rôzne tvary, fungujú úplne rovnako. Či dáte prednosť jednému pred druhým, je len otázkou estetiky. Môžete si tiež vybrať medzi bielenými a prírodnými filtrami Chemex. Druhý menovaný bude šetrnejší k životnému prostrediu, pretože má prirodzene hnedú farbu a filtračný papier sa mení na biely len vďaka oxidačnému čistiacemu kúpeľu. Napriek rozdielu vo farbe si môžete byť istí, že oba pozostávajú z rovnakého laboratórneho papiera.
Opakovane použiteľné filtre Chemex
Pre tých z vás, ktorí nie sú fanúšikmi jednorazových papierových filtrov a chcú namiesto toho opakovane používať filtre Chemex, je tu ďalšia možnosť! Filtre na prelievanie kávy Barista Warrior sú vyrobené z odolnej nehrdzavejúcej ocele a dajú sa opakovane používať. Mikrofiltračné otvory prepúšťajú viac olejov ako filter Chemex, čo vytvára plnšie telo vo vašej šálke. Je vhodný pre klasické kávovary Chemex vo veľkostiach 6, 8 a 10 šálok. To, či uprednostníte filter z nehrdzavejúcej ocele pred papierovým filtrom, skutočne závisí od vašich osobných preferencií. Osobne dávam prednosť aromatickej a čistej šálke, ktorú vytvárajú papierové filtre Chemex.
Napokon, spoločnosť CoffeeSock vyvinula ekologický, opakovane použiteľný látkový filter Chemex vyrobený z organickej bavlny, ktorý vydrží až rok. Je navrhnutý tak, aby zachoval najjemnejšie chute káv najvyššej kvality.

Ako používať kávovar Chemex krok za krokom
Na používanie kávovaru Chemex potrebujete tieto položky:
- Kávovar Chemex
- filtre Chemex
- hrubo mletú zrnkovú kávu
- horúcu vodu
- Váhu (voliteľne)
- Časovač (voliteľný)
Tu je postup prípravy kávy pomocou kávovaru Chemex:
- Začnite prepláchnutím filtra Chemex horúcou vodou. To pomôže odstrániť akúkoľvek papierovú chuť a tiež predhriať Chemex.
- Vložte filter do kávovaru Chemex záhybmi smerom k výlevke.
- Odmerajte požadované množstvo kávových zŕn a pomeľte ich na hrubú konzistenciu. Dobrým východiskovým bodom je 50 gramov kávových zŕn na každý liter (33 uncí) vody.
- Umiestnite mletú kávu do filtra.
- Ohrejte vodu na približne 200 stupňov Celzia.
- Pomaly nalejte malé množstvo horúcej vody na kávovú usadeninu, aby sa zvlhčila. Toto sa nazýva "rozkvitnutie". Nechajte kávu rozkvitnúť približne 30 sekúnd.
- Pomaly nalejte zvyšok horúcej vody na kávu a snažte sa ju rovnomerne rozdeliť. Vyhnite sa nalievaniu priamo na filter.
- Kávu nechajte lúhovať približne 4 minúty, alebo kým všetka voda neprepadne cez filter.
- Filter a kávovú usadeninu vyhoďte a uvarenú kávu nalejte do obľúbeného hrnčeka alebo karafy.
- Vychutnajte si kávu uvarenú v prístroji Chemex!
Poznámka: Toto sú len všeobecné pokyny a je možné, že budete musieť upraviť množstvo kávy, vody a čas varenia podľa svojich osobných chuťových preferencií. Experimentujte s rôznymi premennými, aby ste našli ideálnu kávu pre vás.
Napíšte komentár
Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *