Káva pripravovaná za studena si získala svet. Po obrovskom úspechu v reťazcoch kaviarní teraz studená káva zdobí tabule mnohých kaviarní, vrátane tých mainstreamových a nezávislejších. Napriek jej popularite sa však mnohí stále pýtajú: "Čo je to cold brew káva?" Je to len módna ľadová káva, alebo je v tom niečo viac?
Čítajte ďalej a dozviete sa, prečo všetci šalejú po tejto lahodnej káve, ktorú nazývajú cold brew, a aké sú hlavné rozdiely medzi cold brew a ľadovou kávou.

Studená káva sa pripravuje pomalým namáčaním nahrubo zomletých kávových zŕn vo vode izbovej teploty po dobu najmenej šiestich hodín (môže to byť až 24 hodín, ale záleží na tom, ako silnú chcete mať studenú kávu, mnohí sa rozhodnú pre prípravu cez noc). Keď sa zrná takto namočia, vznikne silný kávový koncentrát, ktorý stačí zmiešať s vodou a mliekom podľa chuti.
Keďže kávová usadenina nie je vystavená horúcim teplotám, cold brew káva má aromatickejšiu, sladšiu a menej horkú a kyslú chuť. V nedávnej štúdii sa zistilo, že cold brew káva je o 50 - 67 % menej kyslá ako priemerná šálka kávy.
Je rozšíreným omylom, že cold brew musí byť studená, v skutočnosti sa môže podávať aj horúca! Ak ju chcete studenú, stačí pridať studenú vodu, ľad a mlieko (podľa chuti) a na prípravu horúcej stačí zovrieť vodu alebo pridať horúce mlieko (niektorí ju dokonca strčia do mikrovlnnej rúry, ak sa ponáhľajú).

Aký je rozdiel medzi studenou a ľadovou kávou?
Nie, cold brew nie je len módny názov pre ľadovú kávu! Hlavný rozdiel medzi cold brew a ľadovou kávou je v tom, že cold brew sa varí horúca káva, ktorá sa potom ochladí preliatím cez ľad, čím vznikne zriedená káva, ktorú mnohí milovníci silných nápojov nemajú radi.
To je veľký rozdiel oproti studenej káve, pri ktorej sa pomalým namáčaním kávovej usadeniny pri izbovej teplote vytvára koncentrát, ktorý sa potom môže podávať horúci alebo studený, podľa toho, ako sa cítite!

Ako pripraviť cold brew doma?
Pripraviť kávový koncentrát za studena nie je žiadna veda.
- Mletú kávu vložte na niekoľko hodín do studenej vody.
- Kávu prefiltrujte.
- Hotovo.
V tomto momente môžete pridať viac vody, mlieka alebo dokonca Baileys Irish Cream.
Jedinou otázkou je, ako chcete kávu filtrovať. Môžete použiť klasický Toddy, Primula, alebo si môžete lacno zostaviť vlastný filtr. V tomto návode použijeme opakovane použiteľné filtračné vrecko na kávu Cold Brew od spoločnosti Madesco a sklenenú nádobu. Žiadne zátky, vŕtanie ani špeciálne filtre. Je to asi tak jednoduché, ako len príprava kávy môže byť.
V tomto návode použijeme základnú veľkosť opakovane použiteľného vrecka na kávu na studené varenie od spoločnosti Madesco. Je ideálny pre nádobu veľkosti štvrťlitra. Ak potrebujete pripraviť oveľa väčšie množstvo, spoločnosť Madesco má aj päťgalónovú variantu.

Akú kávu používať?
Na prípravu cold-brew nepotrebujete špeciálnu kávu. Použite kávu, ktorú máte zvyčajne radi. Niektoré pražiarne pripravujú špeciálne zmesi na prípravu studenej a ľadovej kávy. Zvyčajne bývajú slabo pražené. Často sú tiež zmesou afrických káv s ovocnými tónmi a stredoamerických káv s čokoládovými tónmi. Opäť však platí, že sa hodí akákoľvek káva, ktorú už máte radi.
1. Zomeľte kávu a pridajte ju do vrecka
Do vrecúška na prípravu studenej kávy pridajte jednu šálku mletej kávy. V niektorých receptoch na prípravu kávy sa uvádza, že sa má použiť hrubo mletá káva, v iných sa uvádza, že sa má použiť stredne mletá káva. Obidva spôsoby fungujú. Spoločnosť Madesco v návode odporúča stredne mletú kávu, preto som použila stredne mletú. Studené varenie je veľmi šetrné.
2. Vložte vrecko do nádoby a pridajte vodu
Vložte spodnú časť vrecúška na studený nápoj na dno sklenenej nádoby. Šnúrku vrecka ešte nezatvárajte. Pomaly pridávajte studenú vodu. Pridajte toľko vody, aby ste naplnili nádobu. Nelejte vodu rýchlo, inak by káva mohla vyplávať nahor a von z vrecka.

3. Zatvorte vrecko a utesnite vrchnák
Zatiahnite za šnúrku. Vrecko zatlačte do nádoby a potom nádobu zatvorte. Šnúrku som držal mimo nádoby, aby zostala suchá, ale nemusíte.
Viečko je uzavreté a šnúrka je mimo nádoby. Ak necháte šnúrku mimo nádoby, podložte nádobu tanierom alebo tanierikom, pretože malé kvapky kávy budú unikať po šnúrke na miesto, kam ste nádobu umiestnili.
4. Kávu nechajte lúhovať 12 alebo viac hodín
Kávu môžete "uvariť za studena" v chladničke alebo ju môžete položiť na pult na celú noc. Ja používam pult. Ako dlho budete kávu namáčať, záleží len na vás. Väčšina receptov na prípravu kávy za studena používa rozmedzie 12-24 hodín. Čím dlhšie budete kávu namáčať, tým koncentrovanejšia bude. Takže všetko závisí od osobných preferencií. Všetky moje varenia so sáčkovou kávou spadali do rozmedzia 12-16 hodín.
5. Vyberte vrecko a vložte kávový koncentrát do chladničky
Pomaly vyberte vrecko a nechajte všetku kávu odtiecť do nádoby. Uzavrite nádobu a vložte ju do chladničky. Koncentrát je hotový.

6. Rýchle čistenie
Vyprázdnite usadeninu vo vrecku do kompostovacej nádoby alebo do záhrady. Otočte filter naruby a vrecko vypláchnite. Potom ho zaveste na nejaké miesto, aby vyschol a bol pripravený na ďalšie varenie.
7. Podávajte kávový koncentrát
Tu sa varenie kávy za studena stáva zábavným. Môžete sa rozhodnúť, akú silnú kávu máte radi, na základe svojich osobných chutí. Ja som experimentoval s pridaním 2/3 hrnčeka naplneného koncentrátom a 1/3 vody. Môžete ho piť studený alebo ho ohriať na sporáku či v mikrovlnnej rúre. Cold brew koncentrát môžete použiť aj na miešané ľadové kávové nápoje a kávové martini.

Niečo o pomeroch
Štandardná rada pre tých, ktorí vážia, keď pripravujú koncentrát na studené varenie, je použiť pomer varenia 4:1. To znamená 4 diely vody na 1 diel kávy. Je to výrazne silnejší pomer ako pri horúcej káve, ktorá sa často pohybuje v rozmedzí 15-17 ku 1.
Keďže cold brew je koncentrát, pri podávaní kávy budete pridávať vodu a/alebo ľad na zriedenie kávy. Ak vodu nepridáte, získate nielen silnú kávu, ale aj obrovské množstvo kofeínu.
Základné pokyny
Ak nemáte veľa skúseností so studeným varením, možno si budete chcieť kúpiť kvalitnú studenú kávu a mať ju po ruke, keď si budete pripravovať vlastnú. Možnosť porovnania vedľa seba vám pomôže kalibrovať vaše chute, keď budete vyberať svoj vlastný recept.
Napíšte komentár
Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *