Na tejto stránke sa dozviete, ako si doma pripraviť prekapávanú kávu a ako zlepšiť svoju techniku, aby ste zakaždým získali skvelú kávu. Vďaka niekoľkým jednoduchým technikám a tajomstvám urobíte dojem na svoju rodinu alebo hostí.
Spôsobov prípravy kávy je určite veľa a ja mám rád väčšinu z nich. Na tejto stránke sa však zameriame na prekapávanú kávu.
Naučte sa pripravovať prekapávanú kávu pomocou kávovaru alebo šálky na prelievanie. Uvarte si doma skvelú kávu podľa nášho sprievodcu krok za krokom s technickými informáciami.
Ukážeme vám, prečo je pour-over taký obľúbený a prečo je väčšina kávovarov zle navrhnutá a z týchto lacných zariadení nemôžete získať poriadnu šálku.

Čo je filtrovaná káva?
Wikipédia definuje filtrovanú prekapávanú kávu ako metódu prípravy kávy, ktorá spočíva v prelievaní pražených mletých kávových zŕn vo filtri horúcou vodou.
Existujú dva hlavné spôsoby prípravy filtrovanej kávy, a to pomocou kávovaru na prekapávanú kávu alebo pomocou kužeľa, takzvanej metódy pour-over. Okolo metódy pour-over je veľa humbuku a tento hype je oprávnený, pretože pour-over je veľmi jednoduchý spôsob, ako uvariť dokonalú šálku, a je menej možností, ako niečo pokaziť. Pour-over sa nazýva aj ručné odkvapkávanie, pretože ide o ručnú metódu varenia. Ak si chcete pripraviť absolútne najlepšiu prelievanú kávu, odporúčame vám náš návod Ako si doma pripraviť prelievanú kávu.
Dobré automatické kávovary na prelievanú kávu vám však dokážu uvariť skvelú šálku a vy nemusíte tráviť hodinu v kuchyni prípravou kávy pre všetkých vašich hostí. Jediným problémom automatických prekapávačov je, že majú veľmi malý priestor na doladenie. Ste odkázaní na to, čo výrobca kávovaru považoval za najlepšiu kávu. Kalibrujú svoj prístroj tak, aby nalieval kávu určitou rýchlosťou, s určitou teplotou vody, a vy musíte podľa toho mlieť kávu. Hoci to pre väčšinu ľudí nie je zlé, ak patríte k tým, ktorí radi experimentujú a upravujú svoju kávu k dokonalosti, odporúčame vám ručné prekapávanie.

Najobľúbenejší spôsob prípravy kávy, obyčajný automatický kávovar, dokáže pripraviť skvelú šálku. Táto infografika je malým osviežením a skvelým východiskovým bodom. Ak je však vaším cieľom vypiť tú najlepšiu možnú šálku kávy, pozrite si nášho podrobného sprievodcu varením nižšie. Tu je iný pohľad na prípravu prekapávanej kávy, na tomto infografickom sprievodcovi varením prekapávanej kávy.

Ako pripraviť filtrovanú kávu - sprievodca pre perfekcionistov
Dokonalá šálka kávy je výsledkom súboru osobných rozhodnutí, techník a dokonalého merania množstva a času. Áno, je tu technická stránka prípravy kávy, kde veľkosť mletia, čas varenia a teplota vody musia byť dokonalé, ale je tu aj osobný prístup. Tieto osobné preferencie môžu ovplyvniť typ praženia, pôvod kávových zŕn a typ použitého filtra. O chvíľu vám ukážem, ako to všetko môže ovplyvniť vašu kávu, a nebojte sa ich vyskúšať, chuť kávy je subjektívna.
Voda

Voda je pre prekapávanú kávu nevyhnutná a s nekvalitnou vodou získate priemernú šálku.
Voda z vodovodu nie je zlá, ale obsahuje príliš veľa minerálov, ktoré sa prejavia v káve. Destilovaná voda nie je dobrá, pretože nemá žiadne minerály a vaša šálka bude príliš plochá.
Filtrovanie vody pred varením je skvelou voľbou; uistite sa, že ste si vybrali filter, ktorý vodu úplne nezbaví minerálov, ale odstráni chlór a iné zlúčeniny, ktoré dodávajú silnú chuť alebo zápach. Ďalšou skvelou voľbou je balená voda; najlepšia je pramenitá voda, pretože má dobrú rovnováhu minerálov.
Brúsenie

Hoci to nie je také dôležité ako pri iných metódach varenia, veľkosť mletia je stále veľmi dôležitá, preto ju neprehliadnite. Veľkosť mletia je jasne vyznačená na každom slušnom mlynčeku a môžete si s ňou v rámci určitých možností pohrať.
Nezľahčujem význam konzistentného mletia. Len tvrdím, že táto konzistencia nie je taká kritická ako pri french presse alebo espresse.
Hrubka mletia, nadmerná a nedostatočná extrakcia

Ak meliete jemnejšie, predĺžite čas lúhovania, pretože voda bude cez kompaktnú kávu prechádzať pomalšie. Pri príliš hrubom mletí bude voda prechádzať príliš rýchlo, čo bude mať za následok nedostatočnú extrakciu. Na internete sa veľa hovorí o tom, že prílišná extrakcia má za následok horkú kávu. A v diskusiách sa ako dôležitý faktor nadmernej extrakcie uvádza čas lúhovania.
Nie je to celkom pravda; dlhší čas extrakcie pri správnej teplote spôsobí, že káva bude silnejšia, ale nie horká.
Spomeňte si na tureckú kávu, ak by existovalo niečo také ako nadmerná extrakcia, turecká káva by bola najviac nadmerne extrahovanou kávou a bola by extrémne horká, čo nie je tento prípad. Turecká káva je podľa severoamerických štandardov trochu preextrahovaná, nie však do takej miery, aby sa z nej extrahovali triesloviny a iné nežiaduce zlúčeniny. Je to jednoducho veľmi silná káva. Rovnakým spôsobom, ako si zvolíte mletie, získate silnejšiu alebo jemnejšiu šálku.
Príliš jemné mletie umožní, aby cez filter prešlo viac rozpustných pevných látok, najmä ak používate nepapierové filtre. Káva tak bude menej číra, čo sklame mnohých milovníkov prekapávanej kávy. (Priblíži ju k espressu a tureckej káve.) Ak máte radi silnejšiu kávu, je to pre vás ideálne.
Pri správnej teplote vody teda naozaj nedochádza k nadmernej extrakcii. Ak je však voda príliš horúca, káva sa spáli a z kávy sa vyťažia horké tóny. Dlhší čas varenia problémy s nadmernou extrakciou ešte zintenzívni. Presnejšie povedané: čím dlhšie používate nesprávnu teplotu vody, tým viac horkých tónov získate.
Na druhej strane, nedostatočná extrakcia bude mať za následok plochú kávu s malým množstvom kofeínu, bez aróm a bez tela. Hrubé mletie potrebuje viac času vo vode, aby sa úplne nasýtilo, ale voda ľahšie prechádza cez hrubé mletie. Výsledkom príliš hrubého mletia bude slabá káva bez chuti.
Na záver možno povedať, že nižšia teplota varenia je lepšia, ale možno bude potrebné upraviť čas varenia.
Kávový mlynček

Najlepší spôsob je namlieť si kávu doma. Takto je káva čo najčerstvejšia a nestráca sa z nej aróma a chuť. Ak sa mletá káva ponechá na otvorenom vzduchu, stráca svoje aromatické oleje približne za 30 minút od mletia. To znamená, že najlepší čas na mletie je tesne pred varením, aby sa v zrnách zachovalo čo najviac dobrých látok. Z týchto dôvodov má každý milovník kávy vo svojej kuchyni mlynček na kávu.
Mlynček na kávu musí byť kvalitný, najlepšie sú mlynčeky na kávu. Čepeľové mlynčeky nedokážu mlieť rovnomerne, takže v tej istej dávke budete mať hrudky a prach. To má za následok, že cez filter prejde príliš veľa mletej kávy a zakalí výslednú šálku.
Alebo vám jemné častice upchajú filter a káva sa bude sypať príliš pomaly, čo bude mať za následok nadmernú extrakciu, (viac informácií nájdete v ďalšej časti).
A nakoniec, vzhľadom na spôsob, akým sa káva rozpúšťa vo vode, pri nerovnomernom mletí sa väčšie kúsky extrahujú menej a jemnejšie kúsky viac. V extrémnych prípadoch môžete získať kombináciu kyslej a horkej kávy (nedostatočná a nadmerná extrakcia).
Pri kúpe mlynčeka si musíte urobiť malý prieskum a nebrať veľmi lacné mlynčeky, pretože tie sú niekedy horšie ako nožové mlynčeky. Slušné mlynčeky na kávu sa pohybujú okolo 100 dolárov a nie, nepotrebujete drahšie, pokiaľ nevaríte espresso... Všetko, čo od mlynčeka na kávu potrebujete, je rovnomerné mletie a určitý stupeň nastavenia veľkosti.
Musím trvať na tomto: melte niekoľko minút pred varením. Čím čerstvejšia je káva, tým lepšia je výsledná šálka.
Teplota pri varení

Teplota varenia je v skutočnosti jedným z najdôležitejších faktorov pri varení prekapávanej kávy (alebo akéhokoľvek iného typu kávy). Ideálna teplota pre filtrovanú kávu je 195 až 205 stupňov Fahrenheita. Nezáleží na tom, či používate odkvapkávací kužeľ alebo kávovar Technivorm, túto teplotu by mala mať voda, keď sa dotkne mletej kávy.
Ak používate kávovar, nemusíte robiť veľa, len dúfať, že váš kávovar dodá vodu so správnou teplotou; väčšina kávovarov to však nerobí.
Pár dobrých možností je Technivorm, holandský inžiniersky zázrak, a Bonavita, kávovar nemeckej konštrukcie, ktorý komercializovala spoločnosť so sídlom v Seattli.
Dobrý kávovar na prekapávanú kávu je o niečo drahší ako priemer, ale jeho konštrukcia a materiály zaručujú, že keď sa voda dotkne mletej kávy, má tú ideálnu teplotu; nie horúcu, ani studenú.
Kužel Melitta Pour Over

Na prelievanie používajte rýchlovarnú kanvicu s reguláciou teploty a nastavte teplotu vody na 205 stupňov Fahrenheita. Výsledkom bude o niečo nižšia teplota v čase prelievania, približne 200 stupňov, čo by malo byť ideálne.
Ak si nemôžete dovoliť rýchlovarnú kanvicu alebo kempujete a elektrina nie je k dispozícii, jednoducho priveďte vodu do varu a nechajte ju približne minútu odstáť. Toto je veľmi hrubý odhad, pretože veľmi závisí od vonkajšej teploty, použitej panvice/kotlíka atď.
Kávovar na prípravu kávy

Kávovar je najdôležitejším zariadením. Aj keď používate manuálny dripper, musíte byť pri jeho výbere veľmi opatrní. Automatický kávovar na odkvapkávanie riadi väčšinu úloh merania a časovania, takže ich nemusíte vykonávať vy. Práve preto sú automatické odkvapkávacie kávovary také obľúbené. Pri kúpe zariadenia však musíte byť opatrní. Mnohé kávovary sú skonštruované veľmi úsporne, aby sa ušetrili náklady. To znamená, že parametre varenia nie sú prvoradým záujmom.
Tu je prehľad porovnávajúci kávovary s certifikátom SCAA. Tieto kávovary sú testované organizáciou SCAA a certifikované tak, aby dodržiavali všetky parametre varenia pre dokonalú odkvapkávanú kávu. Tieto kávovary sú drahšie ako priemerné kávovary na trhu, ale oplatí sa za ne priplatiť. Napríklad kávovar Technivorm by vám mohol vydržať dlho, ich spoľahlivosť je povestná.
Ak si neviete predstaviť, že by ste minuli peniaze za certifikovaný kávovar, môžete sa pozrieť na niektorý z cenovo výhodných odkvapkávacích kávovarov. Hoci nie sú certifikované, ide o skvelé spotrebiče, ktoré dokážu uvariť skvelú šálku.
Koľko kávy a koľko vody

Všeobecne platí, že pri varení kávy potrebujete 2 polievkové lyžice mletej kávy na 6 uncí vody. NCAUSA odporúča 1-2 lyžičky kávy na 6 uncí vody. Je to však len všeobecné pravidlo a niektorí ľudia majú citlivý žalúdok, takže musia použiť menej kávy, a niektorí ľudia majú radi silný nápoj a mohli by použiť trochu viac.
Vychádzajte z pomeru 2 lyžičky na 6 uncí a urobte si ho podľa seba. Pri prekapávacích kávovaroch si treba uvedomiť jednu vec: čím viac kávy naraz uvaríte, tým menej kávy potrebujete.
Pri varení iba dvoch šálok nemajú mleté zrná potrebný čas na úplné nasatie vody a výsledkom neúplného nasýtenia bude slabá šálka. Preto je pre jednu šálku najlepšou voľbou odkvapkávací kužeľ. Ďalšou skvelou možnosťou na prípravu kávy na jedno použitie v štýle odkvapkávania je zariadenie Hamilton Beach Scoop, ktoré je určené na prípravu kávy na jedno použitie v štýle odkvapkávania, (toto zariadenie milujem).
Pri hrubšie namletej káve jej môžete potrebovať o niečo viac, a naopak, ak meliete jemnejšie, je potrebné menej kávy, pretože voda zostáva dlhšie v kontakte s mletou kávou a pretože nasýtenie trvá kratšie, a teda budete mať lepšiu extrakciu.
Doba varenia

V závislosti od typu varenia sa líši čas, počas ktorého musí byť káva ponorená vo vode. Pri prelievanej káve (zalievaná káva alebo káva z kávovaru) je tento čas približne 5 minút. Ak váš kávovar odkvapkáva príliš rýchlo, budete mať nedostatočne extrahovanú šálku. Ak voda nie je dostatočne horúca, to znamená medzi 195 a 205 °F, (90 - 96 °C), dlhšie lúhovanie vám pomôže správne extrahovať.
Čím nižšia je teplota vody, tým dlhší musí byť čas lúhovania. Toto je vlastne koncept cold brew, pri ktorom sa nálev necháva lúhovať 48 hodín.
Pre zhrnutie, bežný čas lúhovania je približne 5 minút.
Napíšte komentár
Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *