Zistiť, aké čerstvé sú vaše kávové zrná, je jednou z mnohých výziev, s ktorými sa stretávajú nováčikovia v oblasti domáceho varenia kávy. Na rozdiel od iných potravín, ktoré majú dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti, káva má zvyčajne dátum praženia aj dátum minimálnej trvanlivosti (v niektorých prípadoch).

Na rozdiel od iných potravín podliehajúcich rýchlemu poškodeniu vám káva nespôsobí ochorenie, ak je už trochu po dobe spotreby. Existuje však okno ideálnej čerstvosti, ktoré by ste mali poznať, ak to s výbornou chuťou kávy myslíte vážne. Pri výbere čerstvej kávy teda musíte venovať osobitnú pozornosť dátumu praženia.

Tu to však začína byť trochu mätúce, pretože len vďaka nemu sa nedozviete, či je káva skutočne dobrá.

Ste zmätení? Ak si chcete zaobstarať čo najčerstvejšiu kávu, čítajte ďalej, pretože mám pre vás všetky potrebné odpovede týkajúce sa dátumu praženia kávy a niektoré z nich vás možno skutočne prekvapia.

Praženie kávy

Aký je ideálny dátum praženia?

Keď kupujete kávu, zaobchádzajte s ňou ako s bežnými trvanlivými potravinami, napríklad s chlebom, takže kupujte len toľko kávy, aby vám vystačila na celý týždeň; neodporúčam nakupovať vo veľkom.

Pri pohľade na dátum praženia na káve, ktorú máte v úmysle kúpiť, odporúčam hľadať kávu, ktorá bola pražená 7 až 21 dní od uvedeného dátumu praženia, akákoľvek káva v tomto časovom rozmedzí by mala byť v poriadku.

Ak pražiareň označila na obale maximálny vek praženia, berte to do úvahy, pretože nie všetky kávy budú rovnaké.

Kávoví znalci, pražiari a baristi už dávno pochopili, že káva je najlepšia a pripravená na konzumáciu 7 až 14 dní po jej upražení.

Ak bola káva pražená pred menej ako 7 dňami, je jednoducho príliš čerstvá a stále uvoľňuje CO2 a odplyňuje sa. Toto odplyňovanie v skutočnosti bráni extrakcii mletých čiastočiek kávy počas procesu varenia.

Na druhej strane, káva staršia ako povedzme 14 dní sa považuje za zatuchnutú a sladkosť a kyslosť kávy v tomto štádiu klesá; neplatí to však pri všetkých kávach alebo pražičkách.

čerstva káva

Vzhľadom na množstvo premenných, ako je kvalita kávových zŕn a samotný proces prípravy kávy, ktoré ovplyvňujú čerstvosť kávy, by ste nikdy nemali posudzovať kvalitu kávových zŕn len na základe dátumu praženia.

Na rozdiel od čerstvých potravín nemôžete posúdiť čerstvosť napríklad pohľadom alebo hmatom, ako napríklad modriny na cibuli alebo tvrdosť avokáda, takže budete musieť prinajmenšom otvoriť vrecko s kávou, ochutnať a potom zhodnotiť (pozri: cupping kávy). Ešte viac to platí pri dávke kávy, ktorú ste nikdy predtým neskúšali.

Je čerstvejšia káva naozaj lepšia?

Čerstvejšia naozaj nie je lepšia, pokiaľ ide o celú kávu, ako som hovoril vyššie, ak je vaša káva príliš čerstvá, stále degeneruje (uvoľňuje CO2).

Mylná predstava, že čím čerstvejšia káva, tým lepšia, pochádza od remeselných a malých pražiarní kávy, ktoré sa snažia odlíšiť od väčších komerčných pražiarní kávy. Predajom podľa dátumu praženia namiesto dátumu spotreby, ktorý sa nachádza na iných maloobchodných vreckách kávy, sa snažia byť lepší od konkurencie tým, že sa nejakým spôsobom odlišujú lepšou kvalitou a vyšším štandardom zrnkovej kávy.

Ideálny dátum praženia

Pozor! Po otvorení nového vrecka s kávou začnú hodiny tikať. Ak chcete predĺžiť životnosť zrnkovej kávy, musíte ju správne skladovať. Pozrite si tento článok o najlepších nádobách na skladovanie kávy, v ktorom nájdete niekoľko skvelých nápadov.

Kedy je vaša káva príliš stará?

Toto je neustála diskusia s kávovými maniakmi, ale hoci profesionáli v oblasti praženia zvyčajne uvádzajú priemerné stropy veku praženej kávy, existuje jednoducho príliš veľa premenných na to, aby bolo možné dať jednoznačnú odpoveď.

Prečo je toľko nejasností pri zisťovaní, kedy je káva už za zenitom?

Na začiatok, samotná káva zohráva významnú úlohu pri jej starnutí po upražení. Rôzni pražiari kávy tiež uplatňujú svoj osobný štýl praženia, ktorý môže zmeniť profil kávy a spôsobiť, že káva bude starnúť alebo dosahovať svoj vrchol inak.

Ako teda vidíte, stanoviť dátum praženia kávy je veľmi ťažké, ak nie nemožné, keďže do hry vstupuje toľko premenných.

Niektoré druhy kávy dosiahnu svoj vrchol do 14 dní, iné môžu byť najlepšie až po 30 dňoch od dátumu praženia.

Jediný spôsob, ako zistiť, či je vaša káva v najlepšej forme, je ochutnať ju, a ak máte pochybnosti, opýtajte sa miestneho pražiara alebo baristu, ktorý vám vždy dokáže najlepšie poradiť, čo sa týka konkrétnej kávy.

Bio Organic káva: výhody, porovnanie s tradičnou kávou

Kávovary Nespresso: Čo potrebujete vedieť?

Napíšte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *

Podobné články

Stupne praženia kávy

Stupne praženia kávy

By Martin Flak