Radi sa každé ráno prebúdzate s vôňou kávy? Ak máte kávovar, pravdepodobne používate mletú kávu. Aj keď čoraz viac kávových nadšencov prechádza na mletie vlastných kávových zŕn, vopred mletá káva si rozhodne stále drží väčšinové postavenie.

Možno máte obľúbenú mletú kávu a možno nie, alebo ste si mletú kávu vôbec nikdy nekúpili. Bez ohľadu na to, aká je najlepšia značka mletej kávy?

Preskúmali sme mnoho najlepších mletých káv na trhu, aby sme vám priniesli tie najlepšie odpovede na túto otázku.

Prečo kupovať mletú kávu?

Prečo by ste si mali kupovať mletú kávu? Keď sa na to pozrieme, hlavným dôvodom, prečo by ste si mali kúpiť mletú kávu, je pohodlie. Mletú kávu nájdete kdekoľvek a môžete ju skladovať oveľa ľahšie ako zrnkovú kávu. Okrem toho sa dodáva v mnohých rôznych značkách a odrodách a všetko, čo musíte urobiť, je vložiť odmerku do kávovaru a zapnúť ho.

Znamená to tiež, že si nemusíte kupovať mlynček na kávu, čo môže vyjsť draho, najmä ak si chcete zaobstarať poriadny mlynček, ktorý potrebujete na rovnomerné mletie kávových zŕn. Mletá káva vám môže poskytnúť skvelú kávu za rozumné ceny a navyše si ušetríte veľa času a energie.

Nevýhody mletej kávy

Nevýhodou používania vopred namletej kávy je, že sa vzdávate chuti. Káva sa v priebehu niekoľkých minút po zomletí vyparí, čo znamená, že oleje obsahujúce všetky lahodné chute a vône kávy sa vyparia a zostane vám káva so zlou chuťou. Ďalšou nevýhodou vopred namletej kávy je, že sa zvyčajne dodáva len v dvoch veľkostiach mletia: To znamená, že nemusí vyhovovať vášmu spôsobu prípravy kávy. Pointa je, že čerstvo upražené a čerstvo zomleté kávové zrná jednoducho poskytujú najlepšiu chuť kávy, avšak vieme, že nie vždy je možné, aby ste si zrná mleli sami.

Čo by ste mali zvážiť pri nákupe mletej kávy

Čerstvosť

Majte na pamäti, že nákup a skladovanie mletej kávy zahŕňa viac než len jej uloženie do špajze spolu s ostatnými netrvanlivými potravinami. Po prvé, mletá káva sa v skutočnosti rýchlo kazí a kazí sa rýchlejšie ako celé kávové zrná. Nechcete ju skladovať v blízkosti "zabijakov kávy", ako je vlhkosť, priame slnečné svetlo alebo teplo. Môžete si kúpiť špeciálne nádoby, v ktorých budete uchovávať mletú kávu, alebo ju môžete skladovať na mieste vo vašej domácnosti mimo dosahu všetkých týchto vecí (ľahšie sa to povie, ako urobí). 

Snažte sa tiež vyhnúť tomu, aby ste naraz kupovali viac ako týždennú zásobu kávy. Aj v nádobách na skladovanie kávy hrozí, že mletá káva stratí svoju chuť, ak ju skladujete príliš dlho, a kto má rád kávu bez chuti? Vybrať si:

Druh praženia

  • Svetlé praženie: Káva je svetlo pražená vtedy, keď sú kávové zrná prepražené do prvého prasknutia alebo tesne po ňom. Svetlo pražená káva má jasný chuťový profil s vysokou kyslosťou. Zvyčajne sa používa pri jednodruhových kávach, aby sa zvýraznili jedinečné chute pôvodu.
  • Stredné praženie: Stredne pražená káva je káva, ktorej kávové zrná boli pražené dlhšie. Stredne pražená káva má vyváženejší chuťový profil, v ktorom sú stále prítomné chute pôvodu, ale sú vyvážené praženou chuťou. Stredne pražená káva je najobľúbenejším stupňom praženia s bohatou, karamelovou chuťou a ľahšou kyslosťou.
  • Tmavé praženie: Káva tmavého praženia je káva, ktorej kávové zrná boli pražené až do druhého prasknutia alebo po ňom. Tmavo pražená káva má horkosladký chuťový profil. Z pôvodných chutí zostalo veľmi málo, namiesto toho sú výrazné tmavé, bohaté, pražené chute, ako sú čokoláda a orechy, s veľmi malou kyslosťou.

Hrúbka mletia

Pri výbere mletej kávy je dôležité zabezpečiť správnu hrúbka mletia. Vo všeobecnosti sa mletá káva dodáva v dvoch alebo troch rôznych hrúbkach mletia v závislosti od spoločnosti. Niektoré ponúkajú jemnú, strednú alebo hrubú mletia, čo je užitočné, zatiaľ čo iné ponúkajú často dve hrúbki mletia: espresso a filtračnú. Nižšie sme vytvorili tabuľku, ktorá vám pomôže pri zisťovaní, ktorá je pre vás tá správna.  

Preto sa uistite, že ste si pre daný kávovar zaobstarali správnu hrúbku mletia. Ak však chcete byť vo hrúbke mletia naozaj presní, pravdepodobne budete musieť prejsť na mletie vlastných kávových zŕn. Chápeme však, že to môže byť drahé aj nepríjemné, a preto tento článok!

Hrúbka mletia

Hrúbka mletia pri rôznych metódach varenia

Ak ste sa vo svete kávy veľa zaoberali, určite ste sa stretli s myšlienkou, že hrúbka mletia kávy je nevyhnutná pre optimálnu chuť. Všeobecne tu platí zásada, že čím dlhšie budú mletá káva a voda vo vzájomnom kontakte, tým hrubšie musí byť mletie. To je dôvod, prečo sa zvykne používať pomerne hrubé mletie pre French Press alebo Cold Brew a oveľa jemnejšie mletie pre Espresso alebo Moka Pot. 

Čo samozrejme vyvoláva otázku, ako zistíte, aká je správna hrúbka mletia pre zvolený spôsob prípravy kávy? Odpoveď je, že je to trochu komplikované. Dôvodom, prečo je to trochu komplikované, je skutočnosť, že neexistuje žiadny univerzálny podrobný systém na oznamovanie veľkosti mletia. Takže by bolo skvelé, keby som vám napríklad mohol povedať, že pre Aeropress si vyberte veľkosť mletia č. 3, pre Espresso č. 1 a pre French Press č. 8. 

Ale takýto systém bohužiaľ neexistuje. Namiesto toho sa kávový priemysel rozhodol pre všeobecné popisy mletej kávy, ako napríklad extra jemná, jemná, stredná, stredne hrubá a hrubá. Takže ktorá je pre ktorú? To trochu závisí od konkrétneho spôsobu používania daného kávovaru.

Ďalšie možnosti

Pri rozhodovaní o výbere najlepšej značky mletej kávy môžete zvážiť niekoľko ďalších vecí...

  • Certifikát BIO: Certifikovaná organická káva sa pestuje a spracováva bez použitia škodlivých chemikálií a hnojív. Okrem toho má organická káva vyšší obsah antioxidantov. Pozrite si najlepšiu organickú kávu tu.
  • Certifikát Fair Trade: Káva s certifikátom Fair Trade znamená, že bola získaná etickým a udržateľným spôsobom a že sa s pracovníkmi zaobchádzalo spravodlivo.
  • Káva s príchuťou: Ak hľadáte niečo trochu iné, v súčasnosti je k dispozícii obrovský výber ochutených káv. Nájdete tu čokoľvek od tradičných vanilkových alebo moka príchutí až po bláznivé príchute, ako je javorová slanina alebo jahodový tvarohový koláč.

Ako skladovať mletú kávu

Teraz, keď ste si vybrali tú najlepšiu mletú kávu, uistite sa, že ju správne skladujete, aby ste ju udržali čo najčerstvejšiu a najchutnejšiu. Nezabudnite, že sa musíte vyhnúť kyslíku, vlhkosti, teplu a svetlu. Nižšie uvádzame niekoľko tipov na skladovanie kávy...

Kávu skladujte vo vzduchotesnej nádobe, aby sa do nej nedostal kyslík a nespôsobil jej stuchnutie. Pozrite si náš článok o najlepších nádobách na skladovanie kávy.

Kávu skladujte mimo dosahu priameho svetla, na tmavom mieste, napríklad v špajzi, alebo v nepriehľadnej nádobe.

Skladujte pri izbovej teplote medzi 20 a 25 stupňami. Zrnkovú kávu neskladujte v chladničke ani v mrazničke. Ľahko tak môže dôjsť k vytvoreniu kondenzátu na káve a poškodeniu jej celistvosti. Okrem toho káva absorbuje chuť okolitého prostredia, takže ak nemáte radi rybí chuťový profil vášho nápoja...

Pravidelne kupujte malé množstvá kávy. V zásade si káva zachováva svoju maximálnu chuť približne dva týždne po upražení. Preto je najlepšie kupovať malé dávky (v závislosti od toho, koľko vypijete!) pravidelne, než príležitostne veľké dávky.

Na záver krátky FAQ:

Je mletá káva rovnaká ako instantná káva?

Nie, mletá káva a instantná káva nie sú to isté.
Mletá káva je jednoducho mletá zrnková káva, ktorú je potrebné uvariť. Mletá káva sa zvyčajne vyrába z kvalitnejších kávových zŕn Arabica a po uvarení poskytuje bohatý, silný nápoj s lahodnou chuťou a vôňou.
Na druhej strane instantná káva sú kávové zrná, ktoré boli zomleté a potom uvarené a dehydrované, aby sa mohli ľahko rozpustiť vo vode. Instantná káva sa zvyčajne vyrába z menej kvalitných kávových zŕn Robust a vytvára slabý, trochu horký nápoj.

Môžete na prípravu Cold Brew kávy použiť vopred namletú kávu?

Cold Brew káva sa pripravuje tak, že sa mletá káva nechá lúhovať v studenej vode dlhší čas (zvyčajne 12-24 hodín). Kvôli dlhému času lúhovania musíte naozaj používať hrubo mletú kávu, pretože jemne mletá káva vytvára príliš extrahovaný nápoj, ktorý chutí horko a ostro. Okrem toho sa pri hrubšom mletí oveľa ľahšie filtruje kávová usadenina na konci, čo vedie k oveľa jemnejšej káve.
Ak hľadáte vopred namletú kávu na prípravu Cold Brew, je lepšie zvoliť si takú, ktorá je namletá nahrubo, alebo si ju nechať namlieť v miestnej kaviarni či supermarkete.

Aká je trvanlivosť mletej kávy?

Mletú kávu je najlepšie pripraviť do dvoch týždňov od praženia, aby ste si mohli vychutnať jej najlepšiu chuť a vôňu. Ak vám však až tak nezáleží na tom, aby ste mali čerstvú kávu, vaša mletá káva vydrží v neotvorenom vákuovom balení približne 12 mesiacov.

Kávovary ECM Manufacture

Káva Arabica: všetko, čo o nej potrebujete vedieť

Napíšte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *