
Aerobie AeroPress je systém na prípravu kávy na jednu šálku, ktorý sa výborne hodí na cesty alebo aj ako riešenie na prípravu kvalitnej kávy v kancelárii. Cena systému sa pohybuje medzi 25 a 30 dolármi, čo považujem za primerané. Okrem základného systému na varenie kávy dostanete 350 filtrov AeroPress a držiak na ne.
Zariadenie má podobnosti s niekoľkými ďalšími metódami prípravy kávy. Na pretláčanie vody cez kávu používa piest, ktorý bude známy používateľom french pressu. Tlak, ktorý vzniká pri plunžrovaní, je podobný ako pri kávovare na espresso. V tejto súvislosti by som rád objasnil: toto nie je ani espresso kávovar, ani pressovač. V porovnaní s inými spôsobmi prípravy sa mi zdá, že bohatosť chuti je porovnateľná s kávou z french pressu, zatiaľ čo jemnosť sa podobá skôr na kávu Cafe Americano.
Tento varný systém AeroPress pripravuje kávu tak, že tlačí vodu cez kávu pod tlakom. Výsledkom je koncentrovaná káva, s ktorou potom môžete robiť rôzne veci. Tento návod sa zameriava na prípravu kávy a jej následné zriedenie horúcou vodou na normálnu silu.
1. Vložiť filter
Vyberte jeden z okrúhlych filtrov AeroPress a vložte ho do spodnej časti čierneho filtračného uzáveru.

V tomto okamihu by ste mali filter opláchnuť. Pomôže to filtru zostať na svojom mieste a minimalizuje možnosť, že sa do kávy dostane aróma zvyškov papiera.
2. Otočte filter na mieste
Umiestnite filter do spodnej časti varnej komory a zatočte ho na miesto. Teraz umiestnite varnú komoru stranou s filtrom nadol a na vrch hrnčeka, z ktorého budete piť.

3. Pridať kávu
Pomocou odmerky dodanej s AeroPressom odmerajte dve odmerky kávy na 16-litrový hrnček. Pri výbere mletia budete chcieť trochu experimentovať s mlynčekom a chuťovými preferenciami, ale v skratke, mletie medzi espressom a kvapkanou kávou je dobrým cieľom.
Ak ste si pomýlili odmerku Aeropressu, dve odmerky sa rovnajú 20-22 gramom kávy.
K prístroju AeroPress sa dodáva lievik, ktorý vám pomôže dostať kávu do sparovacej komory bez toho, aby ste spôsobili príliš veľký neporiadok. Aj keď je to určite pohodlie, nie je to absolútne nevyhnutné. V každom prípade však túto kávu do sparovacej komory dostaňte.

4. Ohrev vody
V návode na použitie AeroPressu sa uvádza, že sa má používať voda s teplotou 165 až 175 stupňov F. Tu môžete trochu experimentovať a zistiť, čo vám vyhovuje. V skutočnosti som zistil, že voda tesne pred bodom varu funguje skvele pre zriedený štýl kávy. Uistite sa, že ste zohriali dostatočné množstvo vody, aby ste si v hrnčeku obnovili koncentráciu na 16 oz.
5. Pridajte vodu a premiešajte
Pomocou značiek na valci zistite, koľko vody máte naliať do sparovacej komory. Keďže pripravujeme zriedený štýl kávy, ako vodidlo použijeme hornú časť značiek.
Najprv pridajte len časť vody, aby mohla kávová usadenina trochu napučať, a potom ju dobre premiešajte priloženým miešadlom, aby sa usadenina trochu usadila - podobne ako pri príprave kávy french press.
Zvyšnú vodu pridajte tak, aby bol var v hornej časti oválu číslo 2. Vodu nechajte ešte asi 10 sekúnd lúhovať a potom ju ešte raz rýchlo premiešajte.

6. Ponárať
Po celkovom čase varenia v rozmedzí 45 až 90 sekúnd vložte piest do komory a rovnomernou silou pohybujte piestom smerom nadol. Uistite sa, že ste sa ponorili až nadol, kým piest nezačne zhutňovať kávu na dne.

7. Odstráňte AeroPress a pridajte viac vody
Vyberte varnú jednotku z hrnčeka a začnite variť kávu so zvyšnou horúcou vodou.

8. Podávajte a vychutnajte si!
Vychutnajte si kávu z AeroPressu!
Čistenie
Nad kompostovacím zásobníkom odstráňte z kávovaru AeroPress uzáver filtra a zatlačte piest zvyšným smerom. Tým sa vyhodí kávová usadenina, ktorá teraz pripomína puk na espresso. Po dokončení tohto úkonu kávovar AeroPress opláchnite, aby bol pripravený na ďalšie použitie.
Napíšte komentár
Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *