Počas mojej nedávnej cesty do Istanbulu som preskúmala desiatky kaviarní a našla som dokonalú šálku v storočnej kaviarni Ali Pasha. Kahve, tureckú kávu, vynašli Osmani pred stovkami rokov.

Výnimočná chuť, telo, vôňa, príprava a prezentácia spojená s tureckou kávou jej prepožičiavajú exkluzívnu identitu, ktorá je naplnená časom overenou tradíciou. Káva sa vyrába z vysokokvalitných kávových zŕn Arabica zo Strednej Ameriky a Brazílie, najprv sa mieša, potom sa praží na stredne jemný stupeň a nakoniec sa melie na veľmi jemné mletie.

Príprava tureckej kávy (jedna šálka):

Vodu nalejte do malej tureckej šálky na kávu nazývanej fincan (asi 1,7 oz) a dávkujte ju do malej mosadznej konvičky na kávu.

Pridajte dve čajové lyžičky tureckej kávy. Mletá káva by mala byť oveľa jemnejšia ako káva na espresso, aby nakoniec klesla na dno.

Pridajte cukor

Pridajte až 2 čajové lyžičky cukru (ak je to potrebné).

Tip: počas prípravy tureckej kávy udržiavajte fincan naplnený horúcou vodou, aby sa udržal horúci. Šálku vyprázdnite tesne pred zaliatím kávy.

Na malom plameni miešajte približne jednu minútu. Potom bez miešania nechajte kávu zovrieť. To by malo trvať 3 až 4 minúty.

Nechajte kávu zovrieť

Kávu nalejte do finkánu jedným rýchlym pohybom, aby sa všetka pena hladko preniesla.

Nalejte kávu do fincanu

Podávajte s malou šálkou čerstvej vody (ako sa tradične robí v Turecku).

Podávanie tureckej kávy

Urobte si malý dúšok vody, aby ste vyčistili chuťové bunky, a potom, keď mletá káva klesne na dno, postupne kávu vypite.

Mletú kávu na dne nepite. Tie sa môžu použiť na predpovedanie budúcnosti. Keď dopijete kávu, obráťte šálku. Počkajte niekoľko okamihov, aby vytvorené kávové vzory stuhli, a potom sa pokúste veštiť.

Ako pripraviť kávu vo French Press

Príprava kávy v aeropressu

Napíšte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *