Ak ste už niekedy navštívili kaviarne alebo kaviarničky, možno ste boli požiadaní, aby ste si vybrali medzi svetlou, strednou alebo tmavou praženou kávou.
Pre niekoho, kto nie je veľký fanúšik kávy, to môže znieť ako blábol, ale znalosť rozdielov vám môže pomôcť nájsť tú najlepšiu šálku kávy pre vás!
Našťastie vám tento článok pomôže pochopiť jednotlivé praženia a to, čím sú výnimočné.
Rozdiel medzi svetlým, stredným a tmavým pražením spočíva v dĺžke doby, počas ktorej sa kávové zrná pražia, a v chuťovom profile kávy. Každý stupeň praženia ponúka niečo iné z hľadiska chuti a zdravotných výhod.
Čítajte ďalej a dozviete sa viac o tom, v čom sa svetlé, stredné a tmavé praženie líšia a ako vám ich vlastnosti môžu prospieť!
Rozdiely medzi svetlou, stredne a tmavou praženou kávou
Častou mylnou predstavou o stupňoch praženia je, že čím tmavšie je praženie, tým viac kofeínu nápoj obsahuje.
Existuje niekoľko mýtov a mylných predstáv o rôznych druhoch praženia, preto dúfam, že tento článok ich objasní a prinesie vám jasno (a menej zmätku pri otázke, ktoré praženie chcete!).
Svetlé praženie má najhustejšiu chuť a kyslosť
Na rozdiel od všeobecného presvedčenia majú svetlé praženice hustejšiu chuť a vlhkosť ako tmavé praženice, vďaka čomu je ich chuť intenzívnejšia ako chuť ostatných.
Svetlo pražené kávové zrná sa nechávajú približne 4 až 6 minút, kým sa ozve "prvé prasknutie", aby dosiahli teplotu približne 350 °C až 400 °C (176,7 °C až 204,4 °C).

Prvé prasknutie je baristický termín, ktorý sa používa na označenie praskajúceho zvuku, ktorý vydávajú kávové zrná pri pražení.
Keď osoba(-y) pražiaca(-é) kávové zrná počuje(-ú) prvýkrát zapraskanie (prvé prasknutie), signalizuje to, že zrná dosiahli ľahké praženie.
Keďže svetlo pražené zrná sa varia najkratší čas pri nižšej teplote, svetlo pražené zrná si zachovávajú oveľa viac chuťových vlastností a obsahu kyselín, pretože sa ich v procese praženia veľa nestratí!
Stredne pražené kávy majú vyváženú chuť a obsah kyselín
Stredne pražená káva býva medzi kávičkármi obľúbenejšou a preferovanejšou voľbou, pretože má vyváženú chuť a arómu.
Na dosiahnutie stredného praženia sa kávové zrná pražia dlhší čas a pri vyššej teplote ako pri svetlom pražení. Pri strednom pražení sa stráca viac vlhkosti, čo má za následok menej ostrú chuť ako pri svetlom pražení.

Keď kávové zrná dosiahnu teplotu 215,6 °C (420 °F) alebo chvíľu pred druhým prasknutím, dosiahli stredne praženú teplotu a môžete ich vybrať.
Niektoré pražiarne kávy odstránia zrná chvíľu po prvom prasknutí alebo chvíľu pred druhým prasknutím, aby zabránili prepraženiu zŕn.
Stredne pražená káva je strednou úrovňou všetkých stupňov praženia a má dokonalú kombináciu vlastností svetlého a tmavého praženia!
Tmavé praženie má intenzívnu a dymovú chuť s nižšou kyslosťou
Myslím si, že tmavé praženie je určené pre tých, ktorí chcú mať pocit, že sa im prebúdza prísavka, pretože tento stupeň praženia vám presne takýto pocit navodí!
Hoci svetlé praženie môže byť tiež dosť silné, tmavé praženie má horkejšiu a mierne spálenú chuť a neodporúčam ho niekomu, kto sa ku káve len začína dostávať.
Podľa môjho názoru sú tmavé praženia vhodnejšie pre tých, ktorí majú kávu dobre vyskúšanú.

Aby sa dosiahlo tmavé praženie, kávové zrná sa pražia pri teplote 226,7 °C (440 °F) a odstránia sa hneď po druhom prasknutí alebo chvíľu po ňom.
Keďže sa tmavé pražené kávové zrná nechávajú pražiť dlhšie ako ostatné stupne, ich chuť a vôňa sú veľmi výrazné a ideálne pre tých, ktorí potrebujú výraznú dávku energie!
Chuťové profily svetlého, stredného a tmavého praženia
Každý stupeň praženia má jedinečnú a výraznú chuť, ktorú ľudia buď milujú, alebo nenávidia.
Dĺžka praženia kávových zŕn má značný vplyv na chuť kávy, pretože čím dlhšie sa zrná pražia, tým sú karamelizovanejšie a mastnejšie.
Ľahko pražená káva má kvetinové a ovocné tóny
Svetlé praženie, známe aj ako New England alebo Light City, je určené pre tých, ktorí uprednostňujú kávu, ktorá je verná pôvodnej chuti kávových zŕn.
Keďže svetlé praženie sa praží najmenej dlho, káva vyrobená zo svetlých pražených zŕn chutí najviac ako základné vlastnosti kávových zŕn.
Niektorí tvrdia, že svetlé praženie môže mať dokonca trochu orieškovú a zrnitú chuť a je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí majú radi šálku kávy s jemným telom.
Stredne pražené chute sú karamelizované
Keďže stredne pražené kávové zrná sa varia o niečo dlhšie ako svetlé pražené zrná, tieto zrná získavajú karamelizovanejšiu a sladšiu chuť.
Široká verejnosť zvyčajne uprednostňuje stredne praženú kávu, ktorá je známa aj ako mestská praženica alebo americká praženica, pretože má vyvážené tóny, ktoré nie sú príliš výrazné.
Stredne pražená káva obsahuje vlastnosti svetlého a tmavého praženia, takže je ideálnou voľbou pre niekoho, kto chce kávu sladšej chuti, ktorá má však stále silný účinok!
Tmavé praženie má výraznú a orieškovú chuť
Tmavé praženie je známe tým, že je to horká a dymová odroda zo všetkých pražení. Niektorí ju označujú ako New Orleans Roast alebo Italian Roast a od tmavého praženia môžete očakávať ťažkú a horkú orechovú chuť.
Keďže sa tmavé kávové zrná pražia najdlhšie, zrná začnú preberať chuť praženia, a preto majú dymovú chuť.
Mnohí ľudia uprednostňujú tmavé praženie za studena, pretože proces varenia za studena vytiahne z kávových zŕn čokoládovú chuť a je oveľa menej horký.
Ak sa pýtate, ktoré praženie je najlepšia voľba, nezabudnite, že záleží na osobných preferenciách!
Skvelým nápadom je vyskúšať ich všetky a potom sa rozhodnúť, ktorá vám najviac chutí. Ako sme už spomenuli, stredne pražená káva je pravdepodobne najlepšou voľbou, ak s pitím kávy ešte len začínate, pretože je to dokonalá zmes chutí.
Zdravotné výhody svetlého, stredného a tmavého praženia
Som si istý, že všetkých milovníkov hlbokého L (vrátane mňa) poteší, že pitie kávy má skutočne určité zdravotné výhody!
Keďže sa tmavé kávové zrná pražia najdlhšie, zrná začnú preberať chuť praženia, a preto majú dymovú chuť.
Priznávame, že by ste ho mali konzumovať s mierou. Každá úroveň praženia má niečo prospešné a ja sa s vami podelím o niektoré z ich výhod.
Svetlé praženie je bohaté na antioxidanty
Svetlo pražené kávové zrná sú plné antioxidantov, napríklad kyseliny chlorogenovej. Kyselina chlorogenová (CGA) je zlúčenina a prírodný antioxidant, ktorý sa nachádza v kávových zrnách a v rôznych druhoch ovocia a zeleniny.
CGA obsahuje protizápalové vlastnosti, dokáže regulovať hladinu cukru v krvi a je antikarcinogénna (pôsobí proti vzniku rakoviny a zabraňuje jej vzniku). (Zdroj)
Stredne pražené kávy majú vysoký obsah kyseliny chlorogenovej
Podľa nedávnej štúdie NCBI majú stredne pražené zrná najvyšší obsah kofeínu, zatiaľ čo zelené kávové zrná majú najvyšší obsah CGA. Medzi ďalšie výhody kyseliny chlorogenovej patria:
- Oprava poškodenia buniek
- Boj proti protilátkam
- Znižovanie hladiny cholesterolu
- zvyšovanie hladiny energie
Kvalita kávy, ktorú používate, je veľmi dôležitá, pretože bežné značky kávy používajú syntetické hnojivá a pesticídy, ktoré môžu kávové zrná zbaviť ich zdraviu prospešných vlastností.
Tmavé pražené kávy majú nízky obsah kyselín, čo znižuje pravdepodobnosť žalúdočných bolestí
Mnohí ľudia uvádzajú, že pitie kávy má negatívny vplyv na ich žalúdok a spôsobuje bolesti žalúdka, ale tmavé praženie môže byť lepšou voľbou pre tých, ktorí s týmto problémom bojujú.
Ak bolesti brucha súvisia s obsahom kyselín v káve, tmavé praženie je oveľa menej kyslé ako svetlé a stredne pražené kávy a môže lepšie pomôcť, aby sa váš žalúdok nerozrušil!

Tmavé pečienky obsahujú aj N-metylpyridíniové ióny, ktoré sú zodpovedné za úbytok hmotnosti. Takže pre tých, ktorí sú na ceste k chudnutiu, môžu byť tmavé praženice vašim najlepším priateľom! (Zdroj)
N-metylpyridíniové ióny regulujú hladinu glukózy a stimulujú organizmus, takže tmavé praženice sú vynikajúcou voľbou pre všetkých, ktorí si strážia svoju hmotnosť.
Tieto ióny tiež pomáhajú znižovať produkciu žalúdočných kyselín, takže tmavé praženice sú zvyčajne ľahšie pre žalúdok ako svetlejšie praženice. (Zdroj)
Hoci sú rôzne stupne praženia plné antioxidantov a zdraviu prospešných látok, je dôležité mať na pamäti, že tieto výhody môžete využiť len vtedy, ak budete kávu konzumovať s mierou.
FDA uvádza 400 miligramov kofeínu denne ako množstvo, ktoré sa vo všeobecnosti nespája s nebezpečnými, negatívnymi účinkami.
Každodenné pitie extrémneho množstva kávy môže spôsobiť viac škody ako úžitku a viesť k problémom, ako napr:
- Úzkosť
- nervozita
- Nepokoj
- nespavosť
- Bolesti hlavy
- Vysoký krvný tlak.
Záver
Existuje niekoľko dôvodov, prečo je káva takým obľúbeným nápojom na celom svete.
Jej všestrannosť je niečo, čo uznávajú a milujú mnohí, takže sa nebojte experimentovať s rôznymi druhmi praženia, aby ste našli svoju obľúbenú.
Dúfam, že vám tento článok pomohol pochopiť rozdiely medzi rôznymi druhmi praženej kávy a ako z nich môžete profitovať!
Napíšte komentár
Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *